המדריך למזרזר המתחיל
המדריך למזרזר המתחיל מומלץ לקרוא את המדריך לזרזור בכנרת
המדריך הזה נכתב לאחר הרבה מאוד שעות של זרזור, איבודי דמויים וגיגים, שבירת חכות ועוד…
הטיפ הראשון והכי חשוב שזה שבדיג אין חוקים ומה שנכון לי לא בהכרח נכון לכם.
בסוף המדריך למטרה כמה סרטוני הדרכה שיעזרו לכם להתחיל תהנו
מה שעבד לי אתמול לא בטוח שיעבוד מחר.
אז אחרי כל האופטימיות הזאת מתחילים
בואו נבין מה זה זרזור / גרגור
בזרזור אנחנו מדמים תנועה של דג, או חרק במים אשר הדגים הטורפים בסביבה יתקפו ויתפסו, לפעמים אנחנו מדמים דג שזז במים מהר, לפעמים תנועה של דג חלש ופצוע או של חרק שרץ על המים, או אוכל ששוקע לקרקעית, בכל מקרה אנחנו שולטים בתנועה של הדמוי או הגיג בתוך המים עם החכה.
במדריך זה אני מתמקד בזרזור במים מתוקים, חלק מהמידע יתאים גם לים אבל זה עולם אחר, יש הבדלים בציוד, בדמויים בחכות ובחוטים.
כדאי להתחיל לזרזר כדאי לדעת שזה ממכר, והרבה מתייאשים מהזרזור עד שהם תופסים את הדג הראשון שלהם בזרזור.
הניסיון שלי עם הזרזור התחיל לפני 5-6 שנים בהם קניתי ללא ידע מקדים חכה בחנות לזרזור מספר דמויים ורולר, בדיעבד היום אני יודע לומר שמה שמכרו לי אז ממש לא מתאים לזרזור, ולאחר אין סוף ניסיונות איבוד דמויים ועצבים נטשתי את העניין.
לאחר מכן שוב התעורר הרצון והפעם קצת התייעצות ורכשתי סט חדש שאיתו יצאתי לכנרת, וגם כאן מספר פעמים לא נתפס כלום, והכי מרגיז לעמוד על יד אחרים שתופסים דגים ואתה רק זורק ומחזיר.
את הדג הראשון אני לא אשכח, לאחר שעות של ניסיון ללא תפיסה פתאום זה קרה ודג ראשון ננעל.
משהו בשיטת העבודה עשה את זה.
הבא אחריו נתפס כמה דקות אחר כך ומאז כמעט ולא דג בשיטה אחרת מזרזור או טרולינג.
בואו נתחיל לדבר על החכות זרזור, וכמה מושגים כגון אולטרה לייט, לייט, מדיום וכבד
כאשר אנחנו מדברים על זרזור אנחנו צריכים להבין שמה שאנחנו הולכים לעשות זה בעצם להעיף באמצעות החכה בובות (דמויים), ג’יגים וכדומה רחוק ככל האפשר, המשקל של הבובות נמדד בגרמים.
לדוגמה אצלי רוב הדמויים הם עד 10 גרם במשקל שלהם, כדאי שאוכל לזרוק אותם רחוק אני צריך להשתמש בחכה במשקלים מתאימים, כגון 1-10 גרם או 3-12 גרם, רק להבנה בחכה של 3-12 דמוי ששוקל גרם יזרק פחות רחוק מאשר בחכה 1-10, על כל מקל זרזור רשום נתוני הזריקה שלו מה שנקרא ה TEST של המקל.
קצת תמונות של המידות:
המקלות עם משקלי הזריקה הנמוכים ביותר הם אולטרה לייט, יצא לי לראות ולהזיק חכה שמוגדרת עד 2 גרם.
זה סופר אולטרה לייט מבחינתי.
לי יש את החכות הבאות 1-7 גרם, 3-12 גרם, 10-30 גרם, 20-80 גרם, כל אחת באורך שונה וברגישות שונה.
אני משתמש בחכות זולות יחסית ולא במותגים היקרים לפחות בנתיים.
אפשר למצוא חכות טובות בטווח ה 200-400 שח ויש כמובן מקלות באלפי שקלים גם כן.
הדבר הבא שמשפיע ישירות על מרחק הזריקה הוא לא אחר מאשר אורך החכה, ככול שהחכה שלכם ארוכה יותר כך תוכלו לזרוק רחוק יותר, לאורך יש יתרונות רבים וגם חסרונות, אחד החסרונות הוא בדייג במקומות צפופים בצמחייה וכאלה.
אורחים של חכות החל מ 1.5 מטר ועד 3.40 כחכות זרזור, החכה הארוכה שלי היא 2.7 למשקלי 10-30.
חכות האולטרה לייט שלי הן 2.2 מטר האחת והשנייה 2.5 מטר.
להתחלה אני ממליץ לכם לבחור בחכה ארוכה 2.7 – 2.2 מטר במשקלי זריקה 1-12 נאמר בטווח הזה.
זוכרים את הסיפור שלי מההתחלה מכרו לי חכה 1.5 מטר, משקלי זריקה 30-80 ודמויים במשקל 5 גרם.
לא ניתן לזרוק את זה לשום מקום.
הרולר
הגורם החשוב הבא הוא לא אחר מאשר הרולר, הרולר הוא לב המערכת, ומגוון הרולרים בשוק מטורף, כמה דברים כדאי לדעת. רגע לפני שרוכשים אחד כזה.
גודל הרולר קובע כמה חוט ניתן להכניס אליו בהתאם לעובי החוט.
לכל רולר יש נתוני DRAG, משקלי המשיכה של הרולר, מין הסתם לא תרצו רולר שמושך קילו במקום שייתכן ויהיו דגים חזקים וגדולים בהרבה.
בנוסף לכל מקל יש גודל רולר שהוא סביר לו, לא תשימו רולר 5000 על חכת אולטרה לייט באורך 2.2 מטר.
לזרזור בכנרת מתאימים רולרים במידות 1000/2000/2500 אין צורך ברולרים גדולים יותר.
דרג מומלץ 5 קילו.
באופן אישי רוב הזמן אני עובד עם רולר 2500 יש לי גם רולר של 2000 וזה בהחלט מספיק מאחר ובכנרת עובי החוט הוא דג ויש מספיק אורך של חוט על המכונה.
גם כאן ניתן למצוא רולרים החל מ 150 שקלים עד 2500 שקל ויותר, העיקר שתבחרו רולר שמאפשר לכם להכניס 200 -300 מטר חוט בד בעובי 0.08 מ”מ.
חושב שיהיה רולר שתפעול הקלאץ שלו נוח, קלאץ מגן על קריעת החוט בזמן התקיפה הראשונה של הדג, ומאפשר לאחר התפיסה לעייף את הדג בכך שהוא מושך חוט מהרולר ויש לו התנגדות בהתאם לכמה אנחנו שחררנו לו את הקלאץ, בטרולינג בזמן הגרירה של הדמוי על ידי הסירה או הקיאק מומלץ להיות עם קלאץ פתוח מאוד כדאי למנוע קריעה של החוט.
מומלץ לצפות בזה
החוט
עוד גורם משפיע ישירות על מרחק הזריקה וכמובן על משקלי הדגים שניתן לתפוס ולהוציא אותם.
ישנו גם כאן מגוון ענק של חוטי דיג שונים.
לזרזור אני עובד רק עם חוטי בד ולא חוטי ניילון, הסיבה העיקרית היא שמשקל החוט הוא גורם משפיע על המרחק, חוטי הבד חזקים יותר בעובי נמוך יותר מהניילון.
הספקתי לקנות חוטים שנחשבים לטובים ולהתאכזב, ולקנות חוטים זולים ולסמוך עליהם יותר, מה שחשוב זה לעבוד עם חוט חזק ודק מספיק למקום שבו אתם דגים.
לכנרת ולירדן חוט בד טוב במידה 0.08 מלימטר אמור להיות מספיק חזק להתמודד עם הדגים שתמצאו שם.
באופן אישי בדייג בירדן עבדתי גם עם חוט עבה יותר 0.14 מלימטר וזה רק בגלל השיחים שמסביב, כך איבדתי פחות דמויים בתחילת הדרך זה בא על חשבון מרחקי זריקה ועל חשבון של כמות חוט ברולר.
עבדתי עם חוט שהיה נקרע לי לא מעט פעמים מכלום, ולכן עברתי לחוט אחר שעובד לי טוב מאוד בכנרת ובירדן.
כדאי למלא את החוט על הרולר בפעם הראשונה אני מציע שתבקשו בחנות שרכשתם שיראו לכם כיצד למלא את החוט, מה שאני נוהג לעשות זה להרטיב את החוט לפני ואז להעביר את החוט בחכה ולקשור לרולר, לבקש מבן משפחה להחזיק את הגלגל של החוט עם מקל באמצע כך שיכולים להפעיל על החוט קצת לחץ, ולגלגל את הרולר כשאתם מרגישים שיש מתח על החוט, דגש חשוב: שימו לבד לכיוון הגלגול של החוט שיתאים לכיוון הגלגול הטבעי של החוט ולא הפוך ממה שהיה, ממלאים את הרולר כמעט עד הסוף לכן כדאי שתקנו חוט בעורך המתאים לכמות החוט שיכול להיכנס לשפולה של הרולר שלכם, או שתשימו שכבה תחתונה של חוט ניילון דק וזול יותר.
לאחר שהרולר מלא אני מפרק את השפולה ומשרה גם אותה במים חמים לכמה שעות שהחוט יתפוס את הצורה.
מומלץ מאד בזריקות הראשונות של חוט חדש לא להצליף, לזרוק רגוע לתת לחוט להימתח קצת.
לפעמים זה מונע פלונטרים מיותרים.
שוק לידר:
כן לא ומה זה שוק לידר, שוק לידר זה חוט שתפקידו להיות בולם הזעזועים, ולהיות החוט שיעמוד בחיכוך בסלעים, זהו חוט שהוא גמיש יותר, מומלץ בכנרת להוסיף שוק לידר באורך חצי מטר בכנרת ומטר פלוס בים, מאוד חשוב להתאים את האורך למקום הדיג, בכנרת אני מעדיף שהקשר לא יעבור בטבעות עצמן.
לכן חצי מטר.
עוד יתרונות לשוק לידר זאת השקיפות שלו במים, יש שיפור משמעותי במספר התפיסות עם שוק לידר לעומת בלי שוק לידר.
סיכות:
את הסיכות אנחנו מחברים בקצה החוט, הדבר מאפשר החלפה מהירה של דמויי בזמן הדייג ללא צורך בקשירות נוספות, קיים מגון גדול של סיכות, לסיכות עם סביבל, סיכות בלי סביבל, סיכות עם פתיחה וסיכות ללא פתיחה.
מה שחשוב שהסיכות לא יהיו כבדות מדי וישבשו את התנועה של הדמויים במים, לא כדאי לחבר סיכה לסיכה לכן אם לדמוי שלכם יש סיכה תורידו אותה ותחברו ישירות את הסיכה של החכה לדמוי, ברוב הדמויים והגיגים יש טבעת מתכת שאליה מתחברים.
תעשו להם נוהל של החלפת סיכות בין יציאות הדיג השונות.
יש כמה דרכים לקשור את הסיכה לחוט, ראו סרטון מצורף.
דמויים, ג’גים, ציקדות וכל מה שבניהם
אין גבול לדמויים ובכול פעם יוצאים חדשים, נעשה תחילה סדר בדברים, דמויים מבחינתי אלו בובות שמדמות דג, לרוב מפלסטיק מגיעות בגדלים וצורות שונות.
ג’גים עשויים ממתכות שונות באורכים שונים מגוון צבעים ומשקלים, יש גם את הכפיות והקאסט מאסטר ששונים טיפה בנראות שלהם מהג’גים האחרים.
ציקדות לרוב ממתכת יש גם מפלסטיק זהו דיג בעל רטט במים בשל צורתו, הרטט של הציקדה במים מעורר את הדגים.
לכל אחד מאלה שיטות עבודה שונות ולכל אחד יש כמה שיטות עבודה.
דגשים תבחרו דמויים וג’גים שמתאימים למשקלי הזריקה של המקלות שלכם, כבדים מדי יהיה קשה לזרוק ואף תשברו חכות, קלים מדי ולא תצליחו לזרוק למרחק, גדולים מדי והדגים יברחו מהם, תתמידו בלהחליף דמויים בזמן הדיג ותמיד תזכרו שדמוי שעבד אתמול לא בטוח שהוא זה שיעורר תגובות היום.
הדרכות מצולמות לזרזור: