איך לדוג קרפיונים בכנרת על קצה המזלג
דיג של קרפיונים הוא דיג מדהים, מצריך סבלנות כמו כל דיג פיתיונות.
מה כל כך מיוחד בדיג של הקרפיונים אתם שואלים ?
יש כל כך הרבה טכניקות שונות לדוג אותם ומאז העלייה הרוסית לארץ נחשפנו כאן בארץ לשיטות דיג מאוד מיוחדות, כאלה שממש רק
לדיג של קרפיונים.
ציוד שונה, פיתיונות שונים וכ”ד. בכתוב כאן ננסה לעשות סדר בין מגוון השיטות השונות.
בדיג קרפיונים נעשה שימוש בציוד רב ומגוון, תבחרו היטב את השיטה שלכם.
חושב לי לומר שלא תמיד המטרה היא לתפוס כמה שיותר דגים, לפעמים המטרה היא האתגר, לתת מימד אחר בדיג.
לא סתם בדיג קרפיונים יש תחרויות בכל העולם כולל בערך 3 תחרויות גם כאן בישראל שנערכות מדי שנה בכנרת היפה שלנו.
ראשית נבין קצת יותר על הדג
קרפיונים הינם דגים חזקים מאוד, יכולים להתמודד עם טמפרטורות גבוהות, וגם עם טמפרטורות נמוכות מאוד.
מגיע לממדים של כמטר וחצי ויכול להגיע למשקלים אדירים באזור ה 45 ק”ג.
נקבה יכולה להטיל כמאה אלף ביצים על כל קילו במשקלה.
הקרפיון אוכל כל ואוכל בכמויות גדולות של אוכל, לרוב יחפשו את המזון שלהם קרוב לקרקעית, כשהם סורקים את הקרקע וטועמים את מה שהם
מוצאים בקרקעית, בעיקרון הם צמחוניים אך יכולים ויאכלו מזון חי מהקרקעית.
צורת האכילה של הקרפיון היא שאיבה לפה וסינון דרך הזימים או פליטה של חלק מהמזון החוצה (פרט חשוב להמשך).
הקרפיונים נמצאים כמעט בכל המים המתוקים הקיימים בארץ, כולל מאגרים, בריכות גידול, נחלים והכנרת.
עד כאן בקצרה על הדג.
שיטות הדיג הנפוצות לקרפיונים בכנרת.
אני אומנם מדבר יותר על הכנרת אך השיטות תקפות לנחלים, מאגרים ובריכות.
בכנרת לרוב הדיג יהיה מבוסס חכות פיתיון עם רולר ולא בחכות בוס.
בחלק מהמאגרים וברכות הדיג ניתן לעשות שימוש במצוף זריקה.
אז לכנרת לרוב נעשה שימוש בחכות ארוכות, חכות חוף רצוי קשיחות ולא טלסקופיות ( אני עדיין עם טלספקויות ) שאליהן מחובר רולר גדול, חכות המסוגלות לזרוק משקלים גדולים באזור ה 100 -300 גרם ויותר.
החכות המקצועיות יותר הן שני חלקים ומחומר מלא ולא חכות טלסקופיות, ישנן חכות עמידות יותר לזריקות בעצמה גבוה ולמרחקים ארוכים.
בתחרויות למשל ניתן רק לזרוק את הפיתיון מהחוף באמצעות חכה, בעוד בדיג חובבני ניתן להכניס את הפיתיון לעומק באמצעות סירה או רחפן.
שיטת הקפיץ:
שיטת הקפיץ שייכת בעיקר לדיג החובבני בעניין, זהו דיג שבו בעצם אנו טומנים מלכודת לקרפיונים, בורי או דג המושט, הקפיץ נקרא קפיץ
מאחר וישנו קפיץ במרכז שמשמש כשלד ויסודות המחזיקים גוש גדול של בצק, לקפיץ עצמו מחוברות מספר קרסים אשר ננעצות בתוך
גוש הבצק ובעצם בזמן האכילה של הדגים מהפיתיון הם נתפסים בקרסים.
שיטה זאת היא שיטה שמאפשרת דיג מספר רחב של דגים במים המתוקים, קשה מאוד לתרגט רק את הקרפיונים בקפיץ ייתכן ויתפסו עוד סוגים
נוספים של דגים, ביניות, מושטים ובורי כנרת בהחלט יכולים להיתפס.
הריג חוט מהרולר עליו קשורה עופרת שיכולה לנוע חופשי על החוט עצמו, ומתחת מחובר הקפיץ.
העיקרון הוא זריקה רחוקה ככל הניתן הקפיץ אמור לנוח על הקרקעית למשך זמן עד שיגיע הדג ויאכל ממנו, נהוג אחת לשעה לבדוק את הקפיץ
למלא מחדש ולזרוק.
אחת הסיבות שעיקר דיג הקרפיון הוא בחורף היא שהמושטים כמעט ולא פעילים ואינם נתפסים או אוכלים מהפיתיון וכך יש די זמן לקרפיון להגיע
לאוכל.
זאת שיטה נהדרת לדיג קרפיונים, רצוי קרסים בגודל בין 8 – 12 של קפיצים (מספר גדול יותר קרס גדולה יותר הפוך מהקרסים הרגילים)
עופרות בהתאם למשקל הזריקה של החכה, ולא פחות חשוב שהמשקל של הפיתיון והעופרת יתאימו לחכה.
הקפיץ שלנו אמור להחזיק את התערובת בצק שלנו כמו שלד, את הקרסים אנחנו מחביאים בתוך התערובת, חשוב לדיג קרפיונים שהתערובות תהיה לא בצקית מדי, אלה תערובת שמתפוררת מעט במים.
הקרפיון אוכל בשאיבה, המטרה שיגיע לתערובות ישאב וייתפס באחת הקרסים שהסתרנו בתוך התערובת.
בהמשך ארחיב עוד על התערובות הקיימות והאפשרויות
ריג שערה:
שיטת הדיג השנייה היא דיג עם קרס בודדת או מה שנקרא ריג שערה, הריג שערה נקרא כך על שם החוט שיוצא מין הקרס כמו בתמונה הזאת.
דיג עם ריג שערה נחשב למאתגר יותר, מכוון יותר למטרה שהיא בעצם דיג של קרפיון בלבד, נדיר שדג מסוג אחר ייתפס על מרבית הפתיונות
בשיטה זאת.
עקרונות השיטה ברגע שמובן לנו שהקרפיון אוכל על הקרקעית רק הגיוני שנדאג שיהיה לו אוכל על הקרקעית, עוד ידוע לנו שהקרפיונים אוכלים
בכמויות מאוד גדולות אוכל, לכן אין בעיה לפזר כמויות גדולות של אוכל לאזור מסוים שסביר להניח שיגיעו אליו קרפיונים.
מה זה האזור הזה ?
בדרך כלל אלה יהיו אזורים בהם יש בורות בקרקעית נקודות בהם המזון הטבעי של הקרפיונים ייתפס ויתקע בקרקעית ויחכה שהם יבואו לאכול.
אלה האזורים בהם נרצה גם אנחנו שהפיתיון שלנו יחכה להם.
עוד דרך לעשות זאת היא לפזר הרבה מזון אפילו ברמה של יום קודם לפזר אוכל במים הרבה לפני שהחכות נכנסות למים.
זה נקרא פידור, מאכילים אזור מסוים במים כמו שולחן אוכל אחד גדול, לפידור נשתמש במזון הטבעי של הקרפיון, תירס, חומוס, אפונה, תורמוס וכ”ד
לרוב נבשל מראש את התערובת שלנו לפידור קח שתתרכך קלות.
אופציה נוספת היא השרייה מאוד ארוכה שלהם במים.
הפיתיונות שלנו אמורים להיות שם באזור שפידרנו בו אוכל ומשכנו אליו דגים, אני מזכיר לכם עובדה ממקודם, הקרפיון יאכל הרבה יכניס לפה ויירק מהפה
חלק מהמזון שלו, המטרה שיגיע אל הפיתיון שלנו יכניס אותו לפה וירק את הפיתיון מהפה, זה הרגע שבו הקרס תינעץ בדג.
בניגוד לרוב הדגים שבהם הפיתיון ישב על הקרס וברגע שהדג יבלע את הפיתיון הקרס תינעץ כאן ממש זה יקרה מיד שהוא יוציא את הפיתיון מהפה שלו.
בדיג כזה נעשה שימוש בריג שיערה שעליה מגוון פתיונות אפשריים, טייגר נאטס, תירס, בויל בטעמים.
שילוב של כמה פתיונות ביחד על אותו ריג השערה, הסבר על קשירת ריג בסרטון למטה
לצורך כך נצטרך חכות לרולר, רולר ועליו חוט ארוך של מאות מטרים, 300 מטר לפחות, עופרת קטנה שמחוברת לפני או אחרי ריג השערה שלנו.
ריג שערה, סטופר וכמובן פתיונות.
ניתן להשתמש במגוון טעמים שונים, טעמים מתוקים או טעמים חזקים שימשכו את הקרפיונים אלינו.
תערובות:
בשתי השיטות נהוג להשתמש בתערובות בטעמים שונים, המטרה בטעמים ובריכות היא למשוך את הקרפיונים לאזור האכלה, באחת הוא יפגוש את הקפיץ ובשנייה הוא יפגוש את הריג שיערה עם פיתיון עליה.
לרוב התערובת יהיו בטעמים טבעיים, דבש, שום, תות, שיזף, חריף וכ”ד, את התערובות ניתן לערבב עם תוספות כגון סולת, תערובת עופות, תירס שבושל או תירס משימורים.
המטרה היא יצירת “שולחן” במים.
סטנדים:
ניתן לדוג קרפיונים גם עם חכות שעומדות בסטנד, המשיכה של הדגים לרוב מספיק חזקה כדי לראות את הכיפוף של המקל, ניתן להשתמש בפעמון דיגיטלי שמראה שנמשך חוט, חשוב מאוד לפתוח את הקלאץ ברולרים כך שהדג יוכל למשוך חוט בקלות.
הרבה מכם ראו בוודאי את הרודפוד או סטנד המחזיק את החכות שוכבות עם מערכת זמזמים משוכללת יותר, המטרה ברוד פוד היא להחזיק את החכות שוכבות כשהחוט נכנס למים מטווח כמעט 0 ואין קשת שנוצרת מרוחות וכ”ד בחוט כמו בחכת העומדות.
מערכת הזמזמים ברוד פוד יודעת להראות לנו כמה מצבים שחכות עומדות לא מראות.
מצב שבו הדג נתפס ושוחה לכיוון החוף או שהדג נתפס ורץ לעומק.
לאחרונה רכשתי לעצמי רוד פוד ובהחלט מוצא את היתרונות של השימוש בו.
בסרטון המצורפים תוכלו לצפות בחלק מהשיטות והפעולות שמבוצעות, כלים שימושיים וכ”ד.
חלק א לקשירת ריג שיערה:
חלק ב’ קשירת ריג שיערה:
חלק ג’ קשירת פידר והשימוש בו ודוגמאות לריגים נוספים