פליי פישינג – דיג זבובים
ראשית אתחיל ואומר שאני בתחילת הדרך בשיטת הדיג המדהימה הזאת, לפחות נכון ל 5.6.23 שאני כותב את הדף הזה בבלוג שלי.
כבר הרבה שנים שאני רואה את שיטת הדיג הזאת ביוטיוב ובתוכניות על דיג.
דיג זבובים, דיג עם זבובים או בשמו פלייפישינג ולא אנחנו לא דגים את הזבובים 🙂
וככול שהזמן עובר ואני לומד אני מגלה שזה לא רק זבובים זה גם כל מיני חקרים ואפילו דגים אחרים, סיליקונים ועוד.
את הצעדים הראשונים עשיתי לאחר התייעצות עם כמה מביני עניין וברצון להתנסות רכשתי את הסט הראשון מעליאקספרס, הסט הגיע בחורף, ומי יצאתי לרחוב, כן השכנים חשבו שנפלתי על הראש והיתנסתי בהטלות ראשונות בפליי.
למדתי המון קשירות חדשות, שיטות הטלה שונות וכ”ד, צפיתי בעשרות סרטונים ביוטיוב וקראתי את המדריך המופלא היחיד בעברית בלינק הזה.
תרם לי המון בתהליך הלמידה ובעיקר ההבנה שעד כמה השיטה הזאת חכמה ושונה מהזרזור.
אז מה כל כך מיוחד בשיטה הזאת ?
עיקר השיטה אמור לפעול על אינסטקט האכילה של הדגים, כאשר הם מזהים חרק שהם נוהגים לאכול צף במים או זורם בתוך הזרם, המטרה שלנו כדייגים להצליח להעיף פליי שמשקלו פחות מגרם למרחק ולהגיע לאזור בו הדג ניזון.
על הזבוב להידמות לחרק שאכן חי באזור בו אנחנו דגים, ושזאת העונה שהדג רגיל לפגוש ולאכול את הדג הזה.
לכן השיטה הזאת כל כך חכמה ומיוחדת, עלינו לדעת מה הם השלבים השונים בהתפתחות של החרק בסביבה אנחנו דגים, זחל, ביצה גולם, מעופף, נימפה וכ”ד.
להכיר את החרקים ואת הסביבה חשוב מאוד בשביל דיג עם פליי.
נהוג לחשוב שדיג פליי הוא רק למים מתוקים, חיפוש מהיר ביוטיוב ותגלו שבעולם וגם בארץ דגים עם פליי בים, באוסטרליה אפילו GT ענק על חכות פליי, סלמון אטלנטי ועוד מגוון של מפלצות ים על חכות הפליי.
בארץ מספר חברים דג בורים, סרגוסים, לברקים על חכות פליי.
הציוד הנדרש :
כמו שכתבתי אני רכשתי סט התחלתי מעליאקספרס עלות הסט הכוללת 300 ש”ח פלוס מינוס, ברור לי לגמרי שבקרוב אצטרך לשדרג ולהתנסות עם ציוד מקצועי יותר.
- חכת הפליי, החכות פליי שונות במבנה שלהם מחכת זרזור או חכת פתיונות, אלה חכות גמישות יותר, הטובות ביותר בעולם עשויות מבמבוק בשיטה מיוחדת, המקל צריך להיות גמיש וכמו בזרזור גם כאן יש משקלים שונים של עבודה זה מסומן ב WT שזה בעצם קיצור של Weight ככול שהמספר קטן יותר כך המקל עדין יותר ונועד למקלים קטנים יותר.
בניגוד לזרזור בפליי מה שקובע את המשקל זה לא הדמוי אלה החוט פליי עצמו, לכן כאשר המקל הוא WT3 נעבוד עם חוט מידה 3.
המקל הנוכחי שלי הוא WT3 ממש רגיש וקל, ככול שעולים במידות גם האורך של המקל מתארך בהתאם.
למדתי שעובדים עם אותם הדמויים בכל המשקלים.
מה שכן חשוב להתאים את החוזק של המקל ועובי החוט הראשי למיקום הדיג ודגי המטרה. בדיוק כמו בזרזור ובדיג סרף שמתאימים את המקל לדגי המטרה. - רולר: הרולר בפליי הוא רולר שוכב, גם כאן יש הרבה מאוד מותגים ומוצרים באיכויות שונות, שלי מאוד פשוט בשלב זה, עיקר המטרה של הרולר בחכת פליי הוא לאסוף את החוט, כן יש לרולר דראג וקלא’ץ לניהול פייט עם דגים גדולים, הרבה פעמים דייגי הפליי ימשכו את הדג אליהם באמצעות החוט ולא בגלגול של הרולר, דגים גדולים כי ינהלו את הפייט באמצעות הרולר.
גם כאן המידות של הרולרים מתאימים למקלות המידה מתחילה מ 3 ומגיע עד 12, כאשר הגודל קשור ישירות לעובי החוט שאפשר להכניס ככול שעולים בגודל דגי המטרה כך חשוב להתאים את הרולר לגודל של הרולר. - חוטים: בכוונה כתבתי חוטים, בדיג פליי על הרולר לרוב יהיו 4 חוטים שונים שמעורבים בדיג עצמו, אנסה להסביר על החוטים השונים.
בסרטון כאן אני מראה את זה באחת מיציאות הדיג הראשונות שלי עם הפליי.
באקינג – החוט הראשון שמחובר לרולר לרוב יהיה חוט בד יחסית עבה וחזק שממלה עבורנו את השפולה של הרולר, ובמידה ויש דג גדול זה נותר עוד כעשרים מטר של חוט למאבק, חוט הבאקינג מחובר לחוט פליי עצמו, החוט הראשי שהוא גם המשקל שלנו.
חוט ראשי – החוט הראשי הוא המשקל שלנו בעבודה עם הפליי אם המקל שלנו הוא WT5 גם החוט שלנו יהיה במשקל מתאים למקל אשר המידות מתחילות כאן מ 00 ומגיעות עד 12, יש חוטים שעיקר המשקל של החוט הוא בחלק הקדמי של החוט, יש חוטים שהעובי זהה לכל אורך החוט, לכל חוט שימושים שונים.
החוט שאנחנו רואים בזמן נפנוף של חכות פליי לרוב זה החוט הראשי, אל החוט הראשי מחובר לידר.
לידר– הלידר הוא חוט מיוחד, זהו חוט קוני, מתחיל עבה מאוד בחיבור שלו עם החוט והוא הולך ונהיה דק לקראת הקצה שלו, החוטים האלה מגיעים באורכים שונים באזור ה 60 סנטימטר ומגיעים גם באורך של כמה מטרים, החוט הזה שקוף וחזק מאוד, החוט מחובר בצד אחד לחוט הראשי שלנו ובצד השני מתחבר לחט הבא בסדר שהוא הטיפט (Tippet).
טיפט – הטיפט זהו החוט האחרון בשרשרת החוטים אליו מתחבר הפליי שאיתו אנחנו דגים, הטיפט מגיע ב 8 מידות שונות, כאשר יש צף ויש שוקע, אלה חוטים שקופים דקים מאוד, מסומנים כך 6X 5X 4X וכן הלאה, 8 זה חוט הדק ביותר, כל יצרן חוזק החוט טיפה משתנה, כאשר 8 אמור לעמוד בעומס של קילו והמשקל עולה ככל שעולים בעובי של החוט, קיימת סדרה של חוטי טיפט שהם מסומנים ב .015 .013 וכד” אלה כבר למשקלים מטורפים של דגים.
המטרה של הטיפיט להיות דק ככול הניתן לאפשר לפליי לנוע בשיא הטבעיות במים או על המים, לאפשר שקיפות מקסימלית שהדגים לא יראו את החוט, ומשמש קצת כמקביל לשוק לידר עצמו, החוטים האלה מאוד דקים ומאתגר לקשור אותם לפליי עצמו.
הסבר על החוטים בוידאו:
מוזמנים לצפות בכל הסרטון בלי קשר להסבר רק על החוטים.
- הזבובים (פליי Flies)
אתחיל מכך שיש 4 סוגים עיקריים של פלייז, יש הרבה יותר אבל אלה ה 4 העיקריות.
יש הרבה הבדל בן כל סוג של פלייז, בצורת העבודה השונה, עיקר ההבדל הוא היכן הדג פוגש את הפליי.
נימפות ופליי רטוב Nymph, Wet flies – נימפות אלה פלייז שמדמים שלב בגלגול של חרקים שחיים במים, כמו שפיריות הנימפה שלהם אחרי שהיא בוקעת מהביצה נראית כמו חרק מים שחי בתוך המים, מתחת לאבנים ומדי פעם מגיח החוצה והדגים נהנים ממנו מאוד, להרבה חרגים יש גלגול שמתחיל במים ומתפתח עד למעוף שיוצא מהמים בשלב מאוחר יותר, נימפות ופליי רטוב ישקע לקרקעית ואפשר לדוג עם נימפות עם סוג של מצוף ומשקולת קטנה שמראה לנו מתי הדג לקח את הנימפה בפה. זהו דיג מעניין מאוד ולרוב דייגי פליי מקצועיים יכניסו רשת צפופה למים לראות כיצד נראים חרקי המים ביום שהוא דגים כך שיוכלו להתאים את הנימפה הכי דומה לשלב ההתפתחות הטבעי של החרקים במים.
מתעוררים Emergers – אלה פלייז שהם לא שוקעים ולא צפים, אמורים להיות מתחת לפני המים בחלק היחסית עליון, אמור לדמות חרק שעבר משלב הנימפה לשלב הבא ומתקרב לפני השטח על מנת לצאת מהמים או חרק שנפל למים ונסחף בתוך המים עצמם בחלק העליון, שוב מאוד תלוי במיקום הדיג ובעונת הדיג.
יבשים Dry fly – נכון לרגע זאת השיטה האהובה עליי, אלה פלייז שצפים על המים ומדמים חרק שנפל הרגע למים, הוא צף על המים ונסחף עם הזרם או עומד במקום, איתם תפסתי נכון לעכשיו הכי הרבה דגים, התקיפה תבוא מלמטה כאשר הדג חושב שמדובר על חרק הוא מגיב מהר מאוד ותוקף לפני שדג אחר יקח לו את ארוחת הבוקר, מהניסיון הקצר שלי יש שני מצבי תקיפה, האחד מהיר מאוד עם נפילת הזבוב למים והשני הזבוב נופל למים נסחף קצת עם הזרם ואז מגיע הפיצוץ כשהדג תוקף למעלה, כייף אדיר לראות את זה קורה, כמו דיג עם טופווטר בזרזור.
סטרימר Streamers – סטרימרים אלה פליי אשר הדיג איתם הוא יותר בתנועה, קצת כמו דמוי בזרזור, אלה דמויים שמדמים תנועה של דג או חרק ששוחה במים, הסטרמיר שוקע כמה שנחליט לתת לו לשקוע ואז מגלגים או משוכים את החוט התקיפות יגיעו תוך כדאי תנועה.דגש חשוב: בכל אחת ממשפחות הפליי יש מגוון ותתי משפחות אלה הראשיות ומתחת יש חלוקות נוספות. - ציוד נלווה
רשימת ציוד נלווה לדיג פליי.
רשת הרמה קטנה צמודה לגוף, זה ברור דייג פליי כמעט לא ירים דג מהקרס אלה ברשת הרמה, יש לי עוד הרבה מה להשתפר ולהרים את הדג רק עם הרשת, ולשחרר אותו כשהוא עוד במים בתוך הרשת.
מספרים או חותך חוטים, פלייר קטן לשחרור קרסים אלה דברים מוכרים וידועים.
חומר סיכה – אם רוצים לדוג עם פליי יבש, ישנם חומרים סיליקוניים שמורכים על הפליי כדי שישאר צף וחומר דומה מים, אחרת חלק מהדריי פליי ישקע שיספוג הרבה מים.
אבקת יבוש – קיימות מספר אבקות יבוש מבוססות אבץ, טובלים בתוכם פליי רטוב והם סופגות את כל הלחות ומייבשות אותו.זהו מדריך מתגלגל, מה שאומר שאני מעדכן אותו ככל שאני מתפתח בתחום הזה של הפליי פישינג, אין ספק שהשיטה הזאת תפסה אותי כל כך חזק.
משהו בשקט שלה עושה לי את זה לגמרי.
מצרף כאן כמה סרטונים שלי עם הפליי: